over mij

Ellen Faber heeft gestudeerd aan de CABK, de kunstacademie in Kampen. Haar afstudeerrichting is plastische vormgeving (1986). Als zelfstandig beeldend kunstenaar maakte ze geometrisch abstracte beelden,abstract figurative beeldjes van brons en ontwierp ze liturgisch meubilair. Inspiratie vind zij in gedichten en spirituele teksten. Naast papiersnijwerken waarbij Ellen tekst en figuratie combineert, maakt ze tekeningen en cyanotype afdrukken.

Inspiratie:presentatie pk - kopie
De dichtbundel ‘veel waan is schoonste logica’ geschreven door Emily Dickinson is me dierbaar. Ik heb het al vele jaren, soms ligt het vergeten in de kast om het daarna weer te openen en te herlezen. Ze schrijft over alledaagse dingen maar op zo’n manier dat er ruimte ontstaat voor verbeelding. Haar toewijding aan het verwoorden van wat er leeft in haar hart raakt me. Ze toont me dat er een grote schoonheid schuil gaat in het alledaagse. Voor het maken van mooie gedichten is niet meer nodig dan een tafeltje bij het raam, een pen en papier.

Als een monnik zit ik, Ellen Faber, aan een tafel bij het raam woorden te snijden. Het is werken op de vierkante centimeter. Opgeleid als beeldhouwer (ruimtelijke beelden), maak ik nu werk van papier, transparant, fragiel en gesneden vanuit één velletje. In de afgelopen 14 jaar heb ik mij gespecialiseerd in het uitsnijden van letters en vormen uit papier. Ik vond het heel geslaagd toen ik na jarenlang kleine werken gemaakt te hebben , het moment aanbrak dat ik een meterslang papieren kunstwerk vanaf de balustrade naar beneden kon laten uitvouwen. Dat was super leuk. Ook de plaatsing van het beeld met de zin ; ‘Ontvouw elke dag als een bloem’ op de oever van de Eem bij de Grebbelinie vond ik geweldig. Het is altijd spannend of wat ik bedenk in het klein ook werkt in de (landelijke) omgeving.

Mijn manier van werken:
Ik begin met het uittekenen van de tekst zodat ik daarna weet (de lijntjes volgend) wat ik weg moet halen en wat kan blijven staan. Alles binnen het vel moet met elkaar verbonden blijven. Het is voor mij belangrijk dat Hoofd, Hart en Handen met elkaar verbonden zijn. Inspirerende woorden vind ik in gedichten, liedteksten, Een cursus in wonderen. Deze levenslessen verwerk ik tot een kunstzinnige bemoediging, reminder, focus (voor aan de muur).
Graag zou ik, als creatief ondernemer, vanuit een opdracht situatie, meer kunstwerken in de openbare ruimte willen plaatsen met een tekst die voorbijgangers doet glimlachen of aan het denken zet.”

In dit filmpje stel ik me voor.

Ellen faber, Amersfoort, www.ellenfaber.info, e.faber8@gmail.com